lördag 25 oktober 2008

Dr gustav, Montanakliniken, Nacka.

I början av veckan smsade jag min läkare. Jag skrev att jag bara mår sämre, att jag vill göra illa mig själv, att jag hetsäter, att jag får självmordstankar, att allt blir förstört, och att jag slutat äta tabletterna för att om det är enda hjäpen jag får så hoppar jag.

Han svarade att det var bra att jag slutat äta dom antidepresiva men att jag skulle fortsätta med dom lugnande. Att jag kunde ringa till Akuta mobila teamet som har jour dygnet runt, att han satt på ett tåg med skulle ringa mig när han kom fram.

Jag svarade att han inte behöver ringa mig, men att jag behöver komma iväg för att prata med någon.

Igår var det dags för läkarbesöket. Det bestämdes att jag ska börja jobba 25%, och han skrev ut nya mediciner till mig. Antidepresiva (igen!) och ångestdämpande tabletter. Vi bokade in en tid hos en kurator den 3November. Han frågar mig, vad hoppas du på nu, att medicinerna ska hjälpa eller är det samtalen du hoppas på?

Vad är det han inte förstår. Jag talade om för honom att jag inte tror på tabletter. Att jag inte vill äta dom alls. Att jag inte tror att det är nån lösning. Att självklart är det samtalen jag ser fram emot, Det är ju det jag velat göra hela tiden! Jag behöver hjälp för att mig ur min ätstörning.
-Han däremot tror att tabletterna kommer göra mig mer stabil, att det kommer göra att jag inte längre behöver sätta fingrarna i halsen. Han har tydligen inte fattat någonting. Jag sätter fingrarna i halsen även dom dagar jag mår bra. Jag har erkänt det för mig själv, hur fan kan det vara så svårt för honom att erkänna det för sig?

Jag har ingenting emot att börja jobba. Jag älskar mitt jobb, kanske lite för mycket. Däremot känns det så jävla bortkastat att ha varit sjukskriven i fem veckor utan att någonting har blivit bättre. För fem veckor sedan hade jag inte självmordstankar, det har jag nu.
Tack för fem veckor av ingenting!

Visst har jag stressat ner på ett sätt, på andra sätt inte. Den stressen som är borta beror ju på att jag inte har haft några tider att passa, att jag inte behövt oroa mig för att vara för trött dagen efter när jag inte kan sova, för jag har ändå varit hemma. Den stressen kommer ju självklart att komma tillbaka nu när jag börjar jobba igen.

Jag har inte hämtat ut medicinerna på apoteket och planerar heller inte att göra det. Jag ångrar att jag sökte hjälp från början. Jag borde bara ha kört på som jag gjorde. Jag förtjänar att vara frisk, men det här gör mig inte frisk. Jag börjar tveka på om det här är rätt sätt.

Dr.gustav pratade om att vi längre fram ska se till att jag får komma till psykiatrin på Vårdcentralen kronan här i Sundbyberg. Men jag tänker inte göra det i hans takt. På måndag tänker jag själv gå dit för att se vad dom har för hjälp att erbjuda. Låt oss hoppas på att dom är mer villiga att hjälpa än dom var på Psykiatrin i Gagnefsvårdcentral.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Det är upprörande att det är så otroligt svårt att få vård för ätstörningar, om man inte råkar vara svårt anorektisk... Jag har dock lyckats få dagvård på Capio Anorexicenter i Upplands Väsby. Finns det någon specialistklinik för ätstörningar som du kan vända dig till?

Mvh

Stora Liaine

Hårtrollet! sa...

jag har gjort en självanmälan dit till CAPIO, och min läkare har skickat en remiss dit, men sen har det inte hänt något mer. jag kanske bore ringa dit igen och höra vad som händer. hur funkar dagvården?

Anonym sa...

Okej, du borde få ett brev av dem snart där de kallar dig till bedomningssamtal! Jag är beviljad vård, men väntetiderna är ju ruttet långa, så det kommer ta ett bra tag innan jag får komma igång med behandlingen. Men det de har berättat är att man är på dagvården från ca 8-18 måndag till fredag. Där får man äta fem mål mat, gå i egenterapi, gruppterapi, ha olika aktiviteter sm kroppskännedom, skapande verksamhet osv. Jag tycker att det verkar jättebra, även om det känns läskigt att behöva äta så mycket :)

Hårtrollet! sa...

shit, 5gånger om dagen. fan va jobbigt. men det andra låter ju bra!

Suntui sa...

Hej! Jag lider med dig. Jag har själv varit på dagvården på Capio Anorexi Center för lite drygt ett år sen. Det var ett helvete enligt mitt ätspöke men gudomligt bra enligt min "normala" del av hjärnan. De är sjukt skickliga och kunniga för att inte tala om varma och trevliga. Avdelningen är jättemysig och du bör få blir antagen dit även om du bor lite längre bort. Vi hade en från Nynäshamn som fick taxiresor av landstinget.

Det enda jag tycker är synd så här i efterhand är att ute bland vårdcentralerna och tom psykiatrin så är få insatta i hur det är att ha en ätstörning. De förstör mer än de bygger upp och jag var helt i händerna på anti-depressiva efteråt som jag sen i ilska slutade med.

Min psykoterapeut jag nu går hos är duktig men han kan inget om ätstörningar. Jag önskade jag hade någon specialiserad på det som jag kunde prata med en gång i månaden utöver min terapi där jag gräver djupare än nuet.

Hoppas verkligen du kommer in på rätt ställe. Anti-depressiva gör en inte frisk från ätstörningar och en kurator har inte rätt utbildning (däremot så kanske du hittar ngn som råkar vara en bra människa och som ändå kan vara till hjälp).

Om du vill ha svar på ngt angående Capio eller vad som helst så finns min mailadress på min blogg.

Lycka till!
/Suntui som halkade in på din blogg efter ett litet psykiskt bakslag med matspöket.

Anonym sa...

Jag hoppas du mår bättre vännen,
var stark och fortsätt framåt!
Många kramar, missChillPill.blogg.se
titta gärna förbi..

lycka till!